Norvég Alap

Szociális cirkuszi munkánkat a Norvég Alap támogatja
Banner
Köszönjük a támogatást!
Köszönjük az NKA támogatását, melyet a hazai szociális cirkuszi módszertani munka fejlesztéséhez használtunk fel!
Banner
Pesterzsébeti cirkuszcsoportunkat a MOL Gyermekgyógyító Program támogatja
Banner
MOL Nyrt. és az Új Európa Alapítvány
GranCanaria 2013 - beszámoló Print E-mail
Tuesday, 22 October 2013 12:58

CIRCUS FOR INCLUSION
youth exchange program
Kanári Szigetek, 2013. szeptember 23-30

A Magyar Zsonglőr Egyesület szervezésében immáron másodszorra vettünk részt ezen a Las Palmas-ban megrendezésre kerülő ifjúsági csereprogramon, amit a Mojo de Cana szociális cirkuszt és projecteket szervező egyesület hozott tető alá.

A magyar csapat résztvevői voltak: Bosznay Réka, Molnár Dávid, Gyimóthi László, Mázik Péter, Tóth István, Kovács Eszter.

A programon spanyol, török, angol és magyar 6 fős csoportok vettek részt. A workshopokat és az előadást gyakorlatilag a magyar és az angol csapat vitte végig. Az angolokat már előzetesen ismertük a Magyar Zsonglőr Egyesület augusztusi edinburghi projektjéről és remekül összedolgozott a két csapat. A törökök, és a spanyolok nem beszéltek angolul, illetve a török résztvevők nem előadóművészek voltak, egy lányt kivéve, ez eléggé nehezítette a közös munkát és kapcsolódást.

A szervezés a fogadók részéről kritikán aluli volt- az utazásszervezés során a jegyvásárlást érintő bonyodalmak, majd nagyon drágán vásárolt repülőjegyek, a nehézkes kommunikáció, elakadások, tévesen tájékoztatás, vagy a tájékoztatás teljes hiánya jellemezte részükről mind az előzetes, mind a helyszíni szervezést, amit az utolsó percig 3 önkéntes bonyolított le. Ennek ellenére csapatunk gyakorolva a pozitív gondolkodást sikeresen kihozta a maximumot a projectből!

A szállás egy ifjúsági szálló-vallási kollégium ötvözetének tűnő hostelben volt ahol elképesztő mennyiségű értelmetlen rendszabálynak kellett eleget tenni. Az étkezés teljesen megfelelő volt, a vegákra is külön mindig gondoltak.

A szociális programok (ami a Mojo de Cana fő irányvonala) között szerepelt felnőtt fogyatékosok látogatása, kis bemutatóval és workshopokkal összekötve, hasonlóan egy rossz szociális körülmények között élő, illetve árva gyereket foglalkoztató iskolában. Mindkét alkalom kitűnően sikerült, a résztvevők nagyon élvezték mind a bemutatókat mind a foglalkozásokat.

Szabad gyakorlás a szálláson tudott létrejönni ahol nagyon sokat tanultunk egymástól, külön workshopot nem szerveztek nekünk, inkább önképzőkör hangulat alakult ki.

Szombaton az eredeti nagy fesztivál helyett, amit egy héttel azelőtt visszavettek a Mojo de Caná-tól egy pánikszerűen rögtönzött kis fesztiválon léptünk fel a csapatok közös műsorával. Ezt az angolok vezetője Tiggy és én állítottuk össze és rendeztük össze előadássá. Ezen az egy napon volt lehetőség levegőakrobatika gyakorlásra.

A fél-szabad programok között szerepelt városnézés, gyakorlás a parkban, tapas night közösen a városban és utolsó nap a Las Palmas strandon való pihenés.

A nehézségek ellenére úgy érzem, hogy ez egy nagyon hasznos program volt, amit a jelenlévők nagyon élveztek és nagyon sokat fejlődött minden résztvevő.

Kovács Eszter, projektvezető
Magyar Zsonglőr Egyesület

---

Videó és képek :

http://zsonglor.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=412:grancanaria-2013&catid=42:kategyesulethir&Itemid=143

 

Facebook