Norvég Alap

Szociális cirkuszi munkánkat a Norvég Alap támogatja
Banner
Köszönjük a támogatást!
Köszönjük az NKA támogatását, melyet a hazai szociális cirkuszi módszertani munka fejlesztéséhez használtunk fel!
Banner
Pesterzsébeti cirkuszcsoportunkat a MOL Gyermekgyógyító Program támogatja
Banner
MOL Nyrt. és az Új Európa Alapítvány
Leonardo Mobilitás Pályázat Print E-mail
Thursday, 13 February 2014 08:48


Leonardo Mobilitás Pályázat

A projekt során a cirkuszvilág három fő oktatási irányvonalában – PROFESSZIONÁLIS, HOBBI és SZOCIÁLIS- kerestünk továbbfejlődési és kapcsolati lehetőségeket a magyar zsonglőrtársadalom számára. Célunk a magyar cirkuszélet felpezsdítése a nemzetközi tapasztalatok alapján, szorosabbra fűzve a Magyarországon cirkusszal foglalkozók társadalmi szerepvállalását, erősítve bekapcsolódásukat az oktatásba, társművészeti projektekbe és a fogyatékkal élők illetve hátrányos helyzetűek integrációjába.

Ebben a pályázatban az Oktatási Csoport tagjainak szeretnénk lehetőséget biztosítani a kiutazásra.

Berlini partnerünk a professzionális cirkuszvilágot képviseli- Katakomben nevű gyakorlóhelyükön nemzetközileg elismert alkotók dolgoznak és tartanak magas szintű képzéseket. Ide azokat a zsonglőroktatókat küldenénk, akik maguk is igen magas technikai szinten állnak és céljuk kint szerzett tapasztalataikkal a magyar cirkuszvilág színvonalának emelése.

Luxemburgban lévő partnerünk egy olyan cirkusziskola, amely számára nem elsődleges a profik nevelése, céljuk inkább a diákok fejlesztése, koordinációjuk javítása a cirkusz eszközeivel. Ide azok a tanáraink utazhatnak, akik az iskolán kívüli nevelésben, ill. a rekreációs tevékenységek között szeretnék meghonosítani, népszerűsíteni a zsonglőrködést.

Kasselben egy olyan integrált iskola működik, ahol hátrányos helyzetű, mozgásukban illetve szellemileg korlátozott gyermekek helyzetének javítására használják nagy sikerrel a zsonglőrködést, többek között bilateralitást, testtudatot, koncentrációt fejlesztő és hiperaktivitást csökkentő hatása miatt. Magyarországon még igen fiatal ez az ágazat, tavaly alakult egyesületünkben a Szociális Cirkusz Csoport, ezért nagy szükségünk van működő nemzetközi példákra és tapasztalatokra.

Minden helyszínre 2 turnusban küldünk 2 embert 3 hétre, lehetőség szerint a nemek egyensúlyára is figyelve. A pontos időpontokat a helyszíneken futó kurzusokhoz igazítjuk a 2013 okt- 2014 májusi időszakban. Hazatértük után szakmai beszámolót készítenek, melyet a www.zsonglor.hu oldalon teszünk elérhetővé.

Célunk a magyar zsonglőröket bekapcsolni az európai vérkeringésbe, ami a megfelelő anyagi háttér és magabiztos nyelvtudás gyakori hiánya miatt gyakran csak pályázatokon keresztül tud megtörténni, előzetes felkészítéssel. A kiutazás eredményeképp azonban szakmai, technikai és pedagógiai tudásuk mélyül, nyelvi és szociális kompetenciáik fejlődnek, ez megkönnyíti mind a hazai, mind az európai munkapiacon való érvényesülésüket. A kedvezményezettek oktatási gyakorlatukon kívül zsonglőrtatlálkozókon, szakmai konferenciákon felkért előadók és workshoptartók lesznek, ahol terjesztik kint szerzett tapasztalataikat, így a kollégákhoz is eljut a hasznos tudás.

Ugyanakkor az MZsE Oktatási Munkacsoportjának felkészültségét, összkompetenciáját is javítja a mobilitás. A projekt eredményeképpen tanáraink tapasztalataikat felhasználva szélesebb kört érhetnek el, új helyeken honosíthatják meg a zsonglőroktatást.


Dokumentumok : 

Az inkluzív cirkusz - Marci

Berlini cirkusz

Pál László Bendegúz - Szociális cirkusz az egészségért, beszámoló a Zirkutopia Mobilitás ösztöndíjról

Prechac - Topi

Short summary of our Leonardo Mobility Project

Siteswap - Bandi

Szakmai összefoglaló

Szempontok 3 labda cascade tanításához - Gallyas Veronika -2014 április

Útinapló - Lenhardt József

Végbeszámoló - Kassel - Dombi

Zirkutopias experience - Germán J. López Galván

 

Facebook